Je winkelwagen is momenteel leeg
De familie Jané kweekt al generaties lang druiven in de Penedès. Tot 2006 werden deze druiven verkocht aan de grote cava-huizen in de regio. Toen Ramón de wijngaarden overnam, startte hij met de productie van biologische cava's. Al gauw wou hij een stapje verder gaan: meer cuvées en meer en meer natuurlijk werken.
Tegenwoordig zijn de wijnen volledig natuurlijk. Puur druivensap van lokale variëteiten, wild gefermenteerd en gebotteld zonder toegevoegde sulfieten, eender welke andere toevoeging of filtratie.
Ramón is ook actief bij Mas Candí, waar ze iets klassiekere wijnen maken en af en toe minimaal sulfieteren bij de botteling of zachte filtertechnieken toepassen. Onder het eigen label produceert hij dus de wildere wijnen, uitsluitend met druiven uit de oude familiewijngaarden. Met een haast onmetelijke passie laat Ramón het terroir en de geschiedenis proeven. Hij blaast nieuw leven in wijnen van bijna uitgestorven inheemse druivenrassen.
Door de vruchtbare mediterrane grond met klei en kalk zijn de wijnen rijp en geconcentreerd, maar altijd met voldoende frisheid en mineraliteit. En de zeebries zorgt vaak voor een heerlijk zilte afdronk.
photos © Ramón Jané