Je winkelwagen is momenteel leeg
Erik en Johannes Weber cultiveren ongeveer 8 hectare voornamelijk oude riesling-wijnstokken in een zijdal van de Saar dat bekend staat als Konzer Tälchen. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 50 jaar oud. De oudste zijn tussen de 60 en 90 jaar, en meer dan 1 ha is niet geënt op andere onderstokken. (90% Riesling, 5% Weißburgunder, 5% Spätburgunder)
Erich noemt zichzelf graag 'Winzer Weber' : ‘Wijnboer Weber’. Met andere woorden, de nadruk ligt ook bij hem op het werk in de wijngaarden, waar hij het grootste deel van zijn dagen doorbrengt. Meteen na de oogst wordt het sap via een trage en zachte persing en door middel van de zwaartekracht overgebracht naar de diepe, koele kelder. Hier fermenteert het spontaan in oude eikenhouten vaten (foeders).
Elk perceel heeft een eigen identiteit met een verschillende ondergrond en een verschillende ligging ten opzichte van zon, wind, regen, etc. De druiven van elk perceel worden dan ook apart gevinifieerd in hun eigen foeder. Afhankelijk van de opbrengst vullen sommige percelen meerdere vaten. Dit resulteert telkens in afzonderlijke bottelingen, allemaal aangeduid met een AP-nummer. Echte terroir-gedreven wijnen.
Hofgut Falkenstein is gespecialiseerd in lichte, verkwikkende, beendroge rieslings. Ze zijn levendig en hebben een rijpe, pittige en goed geïntegreerd zuurgehalte door de lage opbrengsten van de oude wijnstokken. De sleutel is ook hier een goede druif.
photos © Hofgut Falkenstein